The Influence of Capital and Labor Factors on Coffee Production In The Regency of Pesisir Selatan, West Sumatra Province

Fitri Ayu, Firwan Tan, Febriandi Prima Putra

Abstract


Coffee has been a leading commodity in Pesisir Selatan Regency however it has not been able to provide high economic value for the community. This is due to coffee production which has decreased during the 2016-2020 period. So as an effort to improve, it is necessary to optimize production factors in order to maximize production. This study aims to analyze the factors that influence coffee production in Pesisir Selatan Regency. This study uses primary data which was analyzed descriptively quantitatively using the Cobb-Douglas production function and multiple linear regression (OLS) processing methods for 113 respondents who were taken by purposive sampling. The variables of capital and labor will be analyzed to see their effect on coffee production. Based on the results of the study, it was found that partially the capital variable had a significant effect on the amount of coffee production, while the labor variable had no significant effect. But together the variables of capital and labor affect the coffee production produced in Pesisir Selatan Regency.


Keywords


capital; coffee; labor

Full Text:

PDF

References


Ardiansah, M. R., Widjajanti, A. and Jumiati, A., 2014, Analisis Faktor yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Kopi Rakyat di Kecamatan Silo Kabupaten Jember, Universitas Jember Repository, 1–6. Available at: http://repository.unej.ac.id/bitstream/handle/123456789/63830/M. Risal Ardiansah.pdf?sequence=1.

Aulia, R. 2017, Analisis Komoditi Pertanian Unggulan di Kabupaten Sijunjung (Pendekatan Location Quotient dan Shift Share Analysis). Universitas Andalas. Available at: http://scholar.unand.ac.id/id/eprint/31626http://scholar.unand.ac.id/id/eprint/31626.

Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Barat. 2022 Provinsi Sumatera Barat dalam Angka Tahun 2020. BPS Provinsi Sumatera Barat.

BPS Indonesia. 2021. Catalog : 1101001, Statistik Indonesia 2020, 1101001, 790. Available at: https://www.bps.go.id/publication/2020/04/29/e9011b3155d45d70823c141f/statistik-indonesia-2020.html.

BPS Kabupaten Pesisir Selatan. 2020, Kabupaten Pesisir Selatan Dalam Angka Tahun 2020. Kabupaten Pesisir Selatan: BPS Kabyupaten Pesisir Selatan.

Creswell, J. W., 2016, Research Design Pendekatan Metode Kualitatif, Kuantitatif dan Campuran. 4th edn. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Dewi, I. A. N. U., & Yuliarmi, N. N., 2017, Pengaruh Modal , Tenaga Kerja , dan Luas Lahan Terhadap Jumlah Produksi Kopi Arabika di Kecamatan Kintamani Kabupaten Bangli, E-Jurnal EP Unud, 1, 1127–1156.

Dinas Koperasi Perindustrian dan Perdagangan Kabupaten Pesisir Selatan, 2020, Data Industri Pengolahan Kopi di Kabupaten Pesisir Selatan.

Dinas Tanaman Pangan Hortikultura dan Perkebunan Kabupaten Pesisir Selatan, 2020, Laporan Statistik Perkebunan Kabupaten Pesisir Selatan. Painan.

Fatma, Z. 2011, Analisis Fungsi Produksi dan Efisiensi Usaha Tani Kopi Rakyat di Aceh Tengah. IPB University. Available at: http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/46973.

Gathura, M. N., 2013, Factors affecting Small-Scale Coffee Production in Githunguri District, Kenya’, International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 3(9), 132–149. doi: 10.6007/ijarbss/v3-i9/195.

Ghozali, I. 2014, Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program SPSS. Semarang: Badan Penerbit UNDIP.

Hayati, M., E. Elfiana., dan M. M.., 2017, Peranan Sektor Pertanian Dalam Pembangunan Wilayah Kabupaten Bireuen Provinsi Aceh, Jurnal S-Pertanian, 1, 214.

Isyariansyah, M. D., Sumarjono, D. and Budiraharjo, K., 2018, Analisis Faktor-Faktor Produksi Yang Mempengaruhi Produksi Kopi Robusta Di Kecamatan Sumowono Kabupaten Semarang’, Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 2(1), 31. doi: 10.14710/agrisocionomics.v2i1.1482.

Kabupaten Pesisir Selatan, P. D., 2021, Rencana Pembangunan Jangka Menengah Daerah Kabupaten Pesisir Selatan tahun 2016 - 2021.

Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian., 2020, Buku Outlook Komoditas Perkebunan Kopi, Journal of Chemical Information and Modeling.

Putri, A., Yusmarni., C. Paloma., dan Z. Z., 2018, Kinerja Faktor Produksi Kopi Arabika (Coffea arabica L.) di Lembah Gumanti, Kabupaten Solok, Sumatera Barat’, Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 7(3), 189–197. doi: 10.21776/ub.industria.2018.007.03.7.

Soviandre, E., Musadieq, M. A., & Fanani, D. 2014, Faktor-faktor yang mempengaruhi volume ekspor kopi dari Indonesia ke Amerika Serikat ( Studi pada volume ekspor kopi periode tahun 2010- 2012 ), Jurnal Administrasi Bisnis, 14 (2), 1–8.

Sugiyono, 2019, Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sunaraya J., F., Muslim C., dan S., 2021, Pertanian Sebagai Penyelamat : Menyediakan Lapangan Kerja untuk Buruh Perkotaan Pada Masa Covid-19, (Setiyanto 2015), 843–862.

Thamrin, S. 2014, Faktor-faktor yang Mempengaruhi Usahatani Kopi Arabika di Kabupaten Enrekang Sulawesi Selatan, AGRIC, 26(1). doi: https://doi.org/10.24246/agric.2014.v26.i1.p1-6.

Yordy, G. 2017, Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Kopi Arabika di Sulawesi Selatan. Universitas Hasanuddin.

Yulanda, A. C. 2019, Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi Arabika (Studi Pada Petani Kopi Arabika Kecamatan Bumiaji Kota Batu). Universitas Brawijaya. Available at: http://repository.ub.ac.id/id/eprint/174568.




DOI: http://dx.doi.org/10.33087/ekonomis.v6i2.673

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Ekonomis: Journal of Economics and Business Published by Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat
Adress: LPPM Universitas Batanghari, Jl.Slamet Ryadi, Broni-Jambi, Kec.Telanaipura, Kodepos: 36122, email: ekonomis.unbari@gmail.com, Phone: 0741-670700


Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.